Wanneer jij en je partner besloten hebben om jullie huwelijk te beëindigen, dan komt er een hoop bij kijken. Eén van de eerste dingen die je moet beslissen, is welke procedure je gaat gebruiken om te scheiden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een advocaat in te huren en het voor de rechtbank te regelen. Een andere optie is mediation. Een mediator kan helpen om goed te communiceren en de nodige afspraken te maken over de kinderen, partneralimentatie en andere zaken. In dit artikel leggen wij van Vandaag Advocaten je uit hoe het mediation traject eruit ziet, wanneer mediation geschikt is en wat de voordelen zijn van het traject ten opzichte van een juridische rechtszaak.
Wat is mediation?
Zelfs als scheidende echtgenoten het niet met elkaar eens zijn, hoeft een echtscheiding geen groot gevecht te worden. Voor veel stellen is een mediation traject een uitstekend alternatief. Echtscheidingsbemiddeling is een manier van oplossingen vinden voor bepaalde zaken zonder een formeel proces bij een rechtbank. Tijdens een mediation traject ontmoeten beide partijen een derde persoon. Deze derde persoon is de ‘bemiddelaar’ die gaat helpen bij het onderhandelen en het zoeken naar oplossingen. Tijdens het traject krijgen beide partijen de kans om hun problemen te bespreken en meningsverschillen op te lossen. Uiteindelijk wordt er tot een gezamenlijke overeenkomst gekomen.
Voor wie is het mediation traject geschikt?
Wanneer partijen een geschil niet kunnen oplossen, dan is het een goede optie om een mediator in te schakelen. Tijdens een mediation traject worden geschillen samen met een neutrale derde partij besproken. Mediation is voornamelijk geschikt voor conflicten die licht van aard zijn, zoals alimentatie, eigendomsverdeling, voogdij en kinderbijslag. De kans op een succesvolle mediation is groter wanneer:
Jij en je partner beiden willen scheiden
Als beide scheidende echtgenoten het eens zijn met de beslissing om te scheiden, dan kun je samen een verzoekschrift tot echtscheiding in dienen. Wanneer beiden op dezelfde lijn zitten, is het makkelijker om te onderhandelen en samen te zoeken naar oplossingen.
Jullie beiden bereid zijn gevoelige financiële informatie te verstrekken
Eén van de meest gecompliceerde onderdelen van een echtscheiding zijn de financiën. Voor een succesvolle mediation is het belangrijk dat beide partijen bereid zijn de ander (en de bemiddelaar) gevoelige informatie te verstrekken met betrekking tot bankrekeningen.
Wanneer er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn
Het welzijn van de kinderen is doorgaans de grootste zorg van de ouders. Tijdens mediation stelt Mediation Leidsche Rijn het welzijn van de kinderen voorop. Samen met de mediator wordt er gezocht naar goede afspraken over de toekomst van de kinderen.
Wat zijn de voordelen van een mediation?
Mediation heeft veel te bieden voor beide partijen. Over het algemeen is een mediation traject veel goedkoper dan een gang naar de rechter. Daarnaast is het vrijwillig. Niemand dwingt je er toe om ergens mee akkoord te gaan. Het feit dat een mediation traject vrijwillig is geeft echtgenoten het gevoel dat ze vrij zijn in de keuzes die ze maken. Het stelt beide partijen op hun gemak, waardoor het makkelijker wordt om belangrijke beslissingen te maken. Tot slot stimuleert het bemiddelingsproces ook de communicatie tussen jou en je echtgenoot, wat ervoor kan zorgen dat toekomstige conflicten voorkomen kunnen worden.